Tutorial ; Disable Open Page Source

By Naimi Amiesya - 10:28

Assalamualaikum . First thing , Nae nak ucapkan HAPPY NEW YEAR ! Dah masuk tahun 2015 ! Semoga tahun ini akan menjadi lebih baik dari tahun-tahun sebelum ini . Hehehe .. by the way .. Nae akan membuat tuto tentang 'Disable Open Page Source' .. Nae buat tuto ni atas pertanyaan kawan baik Nae yang Nae anggap dia sebagai adik-beradik Nae . Okey , tiada sesi luahan perasaan lagi . Kita teruskan ajelah ye .. Tuto ni Nae ambil dari akak Atiqah Jaidin dan akak Fatin..

Sebelum Key Ctrl + U ditekan ;



Contoh selepas key tersebut ditekan , ia akan keluar note lebih kurang macam ni . Itulah contoh code'2 HTML kau orang yang bakal dicopy orang yang digelar 'CopyCat' .

(Beberapa code terpaksa diconteng)

So , meyh kita disable Ctrl + U kat blog kita ! Bagi ;

Template Designer , Simple , etc
  1. Dashboard > Design > Edit HTML
  2. Tekan Ctrl + f serentak dan cari code <body>

Template Classic / Blogskin
  1. Dashboard > Template > Edit HTML
  2. Tekan Ctrl + f serentak dan cari code <body>
  3. Then , korang delete code <body> tu dan gantikan dengan code ini ..
    <body oncontextmenu='return false;' onkeydown='return false;'>
  4. Save !







  • Untuk penggunaan ClassicTemplate/Blogskin yang tidak ada code <body>
  • Cuba search code </style> 
  • Lepastu copy code ini ;
    <body oncontextmenu='return false;' onkeydown='return false;'> 
  •  Pastekan dibawah code </style>
  • Save !

  • Share:

You Might Also Like

1 comments

Leave your comments stalkers :P
Please don't use harsh words and mind your language :)
I really appreciate it. Thank you.