Fakta unik air mata dan menangis

By Naimi Amiesya - 08:40

Assalamualaikum yaw~ *sob sob*
Semua orang pernah mengalirkan air mata betul tak ? Hari pertama kita melihat dunia pun kita mengalirkan air mata kan ? Alhamdulillah .


Apa sebenarnya maksud air mata ?

Air mata adalah salah satu cara kita melahirkan emosi. Tak semestinya time sedih je kita nangis . Ketika gembira pun mampu membuatkan air mata kita mengalir. *betul betul*
Semua orang tahu wanita lebih mudah untuk mengalirkan air mata. Dah memang fitrah manusia yang bernama perempuan lebih gemar bermain dengan emosi berbanding lelaki nak buat macam mana lagi kan ? Namun, masih ada lelaki yang akan menangis walaupun tak bermain dengan emosi. Eh, macam mana pula tu ? ૅ.ે 
Air mata terhasil bukan hanya disebabkan emosi sahaja . Ia akan terhasil masa kita menguap *tak percaya cubalah sendiri .. hohoho* haa .. time air mata terhasil ini juga membantu kita membersihkan air mata serta mengurangkan kegatalan kat mata tu .
Kenapa wanita lebih gemar menangis berbanding lelaki ? Ini adalah kerana wanita memiliki saluran air mata yang agak bersar berbanding lelaki . Jadi, lelaki tak payah nak bajet heti keras sangant sebab saluran air mata kome tu takde lha bersar mana pun. Sebab tu tak menangis ! *jelir lidah*

Tak payahlah nak ego sangat untuk mengalirkan air mata sama ada korang rasa sedih, gembira ataupun menguap kerana ia sebenarnya membuatkan kita lebih sihat .


Menangis juga boleh melegakan stress. Buat apa nak tahan menangis and biar stress kita melambung after that ? Tak bagus untuk kesihatan kita tauu ! Bila kita stress, ia akan mendekatkan kita dengan pelbagai penyakit berbahaya seperti serangan penyakit jantung .


Dengan menangis juga akan mengelakkan kita dari menerima penyakit darah tinggi serta membuatkan denyutan jantung lebih stabil . Wahh !


Jadi tunggu apa lagi ? JOM MENANGIS BERAMAI-RAMAI !


Credit to Mr. Google

  • Share:

You Might Also Like

0 comments

Leave your comments stalkers :P
Please don't use harsh words and mind your language :)
I really appreciate it. Thank you.